Till vilken grupp läkemedel hör Enalapril?
Tabletten enalapril innehåller den verksamma substansen enalapril, som är en ACE-hämmare. ACE-hämmare utövar sin funktion genom att binda till angiotensinkonverterande enzym (ACE från engelskans angiotensin-converting enzyme). ACE katalyserar omvandlingen av angiotensin I till angiotensin II. Angiotensin II är betydligt mer potent än angiotensin I och orsakar bland annat vasokonstriktion, ökad afterload och preload, sympaticusaktivering, remodellering och fibros i hjärtväggen, ökat glomerulärt filtrationstryck och frisättning av aldosteron från binjurarna. Effekterna av lägre nivåer angiotensin II är sänkt blodtryck, minskad remodellering i hjärtat, minskat glomerulärt filtrationstryck och minskad retention av natrium och vatten i njurarna.
När en patient sätts in på Enalapril bör GFR och serumkalium monitoreras (GFR så att det inte sjunker för lågt och serumkalium så att det inte stiger för högt).
De vanligaste indikationerna för behandling med en ACE-hämmare som Enalapril är hypertoni (särskilt vid vänsterkammarsvikt, proteinuri/njursvikt och diabetes mellitus) samt hjärtsvikt.
En vanlig biverkan till Enalapril är torrhosta. Denna uppstår troligen då ACE även bryter ned bradykininer. Minskad nedbrytning av bradykininer leder till retning av luftvägarna och torrhosta. Om en patient upplever dessa symptom prövas istället en angiotensin II-antagonist, exempelvis kandersatan (Atacand) eller losartan (Losartan).
ACE-hämmares funktion och effekt
Öva inför K11-tentan - Egenskrivna frågor med utförliga förklaringar
Här finner du 111 st egenskrivna frågor inspirerade av tentorna, typfallen och föreläsningarna från K11 på LiU samt förklaringar till varje fråga. När du svarar rätt på en fråga plockas den bort och sedan slumpas en ny fråga fram tills du har svarat rätt på alla. Du får sedan möjligheten att börja om.